Dupa sezonul rece, primavera vine cu recolte bogate de legume si ierburi proaspete. Acestea nu promit doar un gust aparte ci si o explozie de vitamin si minerale benefice sistemului imunitar.
Printre cele mai populare legume amintim sparanghelul, cartofii noi, morcovii, ridichiile, spanacul si salata verde. Ceapa verde, usturoiul, patrunjelul si busuiocul sunt gata pentru a fi culese si pentru a imbogati bucataria cu mireasma lor.
Sezonul sparanghelului incepe in luna Aprilie. Trebuie sa se faca diferenta intre sparanghelul verde care creste la suprafata si sparanghelul alb care se dezvolta sub pamant. Contine vitamina C, caroten si previne deshidratarea.
Cartofii noi se gasesc pe piata incepand cu luna Mai. Sunt furnizori importanti de vitamina C si pot fi consumati cu tot cu coaja.
Morcovii apar la sfarsitul lunii Mai. Acestia sunt mai usor de digerat decat cei care apar toamna. Au continut ridicat de beta-caroten, vitamina C, acid folic si fier.
idichile sunt recoltate la inceputul lunii Mai. Substantele din ridiche au efect antibacterian. De asemenea, sunt furnizor de fibre, vitamina C, fier si magneziu.
In mod particular, salata verde poate fi culeasa la mijlocul lunii Aprilie. Intareste sistemul imunitar printr-o serie de vitamine si minerale. Toate acestea va vor da un surplus de energie.
Este recomandat ca persoanele care nu pot beneficia de legume din gadina proprie, sa cumpere legume autohtone si nu pe cele din import, culese din sere. Aceste legume sunt recoltate timpuriu si, prin urmare au un continut mai scazut de vitamine si minerale. Sunt recomandate si legumele ecologice deoarece, in producerea acestora nu sunt folosite ingrasaminte chimice si, prin urmare, au un continut scazut de nitriti.
Nu doar tipul de producere afecteaza calitatea legumelor ci si modalitate de depozitare. Pentru a-si mentine propietatile, legumele nu trebuie sa fie depozitate mai mult de trei zile. Legumele pot fi depozitate in mod corespunzator in lada frigiderului unde, conditiile de umiditate si de temperatura sunt adecvate. Legumele depozitate la o temperatura prea mica isi pierd gustul si propietatile. Pe de alta parte, daca sunt depozitate la temperaturi ridicate, devin rigide si se usuca. De asemenea, este indicat sa depozitati legumele separat astfel incat, gradul de maturitate sa nu se influenteze reciproc.
Timpul de preparare are un rol important in mentinerea gustului si propietatilor legumelor. Legumele de primavera trebuie sa fie pregatite atent, la temperatura scazute. Cel mai bine este sa consumati legumele crude sau, sub forma de carpaccio – a se vedea reteta de mai jos.
Produse corect, depozitate si preparate in mod corespunzator, legumele sunt o sursa importanta de elemente benefice organismului.
Reteta: Legume Carpaccio
Ingrediente: pentru doua portii
1 morcov mare
1 varza
1 dovlecel mic
100 g mazare alba
2 linguri de arahide
1 legatura de busuioc
2 rosii
1 catel de usturoi
2 linguri de otet balsamic
3 linguri ulei de masline
Sucul de la lamaie
Sare
Piper
Zahar
Modalitate de preparare:
Curatati morcovul si varza. Feliati-le impreuna cu dovlecelul in bucati foarte subtiri. Rumeniti arahidele intr-o tigaie. Maruntiti busuiocul si taiati rosiile cubulete. Adaugati morcovul, varza, dovlecelul si mazarea pe un platou. Faceti un dressing din otet balsamic, ulei de masline, suc de lamiae, sare, piper, zahar si usturoi tocat marunt – dupa gust. Adaugati rosiile si busuiocul. Turnati peste legume. La sfarsit adaugati arahidele rumenite.
Timp de preparare: 20 minute